2102406230

shipping

To No1 Online PetShop
Oι παραγγελίες εντός Αθηνών στον χώρο σας αυθημερόν & ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ από 20€ και πάνω! Μάθετε Περισσότερα...

Δίνοντας φάρμακα στους σκύλους

17/07/2016
από pet4u admn

Το να δώσουμε φάρμακο στο σκύλο μας μπορεί να είναι δύσκολο και να προκαλεί στρές σε εκείνο αλλά και σε εμάς. Ο παλιός, παραδοσιακός τρόπος να κάνουμε κάτι τέτοιο, είναι να ανοίγουμε με δύναμη το στόμα του σκύλου και να σπρώχνουμε ένα χάπι μέσα σε αυτό κρατώντας το φίμωτρο κλειστό μέχρι να δούμε ότι ο σκύλος έχει καταπιεί το φάρμακο. Ωστόσο σήμερα, υπάρχουν πολλοί ευκολότεροι τρόποι και αυτό το σύντομο άρθρο θα σας δώσει κάποιες σύντομες συμβουλές για το πώς να κάνετε κάτι τέτοιο με τη λιγότερη δυνατή αναστάτωση. Στην πραγματικότητα. Εάν τα καταφέρετε, αυτή μπορεί να γίνει για το σκύλο σας μια πραγματικά θετική εμπειρία.

Πώς να δώσετε ένα χάπι ή μια κάψουλα:

Η αγαπημένη μου μέθοδος είναι να κρύβω το χάπι μέσα σε λίγο τυρί και μετά να φωνάζω το σκύλο μου με τρόπο που να πιστέψει ότι είναι "ώρα για λιχουδιά". Τον βάζω να κάθεται στα πίσω πόδια του ή του δίνω μία άλλη εντολή με την οποία τον κάνω να πιστεύει ότι θα κερδίσει λιχουδιά. Μετά, του λέω "Μπράβο!" και σπρώχνω το τυρί με το χάπι μέσα στο στόμα του αποσπώντας την προσοχή του με μια δεύτερη λιχουδιά που παίρνω στην παλάμη μου. Αν ακολουθήσετε αυτή την μέθοδο, θα δείτε ότι ο σκύλος θα καταπιεί πρώτη λιχουδιά με το χάπι αμέσως, ώστε να φάει και την επόμενη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την τεχνική με μαλακό τυρί και φυστικοβούτυρο αν σας αρέσει, αλλά αυτά τα σνακ μάλλον θα σας λερώσουν!

Αν και πάλι δυσκολεύεστε, η κάψουλα μπορεί να αναμειχθεί με το συνηθισμένο φαγητό του σκύλου σας (ρωτήστε τον κτηνίατρό σας). Εναλλακτικά, μια καλή μέθοδος είναι να θρυμματίσετε το χάπι με το ειδικό εργαλείο, έτσι ώστε κανένα μέρος από το φάρμακο να μη χαθεί και προσεχτικά να το ανακατέψετε με το συνηθισμένο φαγητό του σκύλου σας. Δεν είναι καλή ιδέα να βάζετε ολόκληρο το χάπι στο φαγητό του καθώς έτσι, δε μπορείτε νε είστε εντελώς σίγουροι ότι εκείνος το έχει φάει και άλλωστε, οι σκύλοι έχουν ένα καταπληκτικό τρόπο να εντοπίζουν τις κάψουλες και να τις αφαιρούν από το φαγητό τους! Απλά επειδή το μπολ είναι άδειο, δε σημαίνει ότι ο σκύλος έφαγε το χάπι του!

Αν ακόμα έχετε προβλήματα, ίσως χρειαστεί να καταφύγετε σε εκείνη την παραδοσιακή μέθοδο όπου τοποθετείτε το ένα χέρι σας πάνω στο σαγόνι του σκύλου και πιέζετε απαλά τα χείλη του πάνω στα δόντια του μα τα δάχτυλά σας. Με το άλλο σας χέρι, τραβάτε προς τα κάτω το κάτω σαγόνι του και τοποθετείτε το χάπι πάνω στη γλώσσα, βαθειά στο στόμα. Εδώ, ίσως σας βοηθήσει ένα "όπλο χαπιού", ιδιαίτερα αν ο σκύλος σας είναι μικρός. Βεβαιωθείτε ότι βάλατε το χάπι βαθειά στο λαιμό και όχι στο εσωτερικό των χειλιών ή πάνω στη γλώσσα, απ’όπου ο σκύλος θα μπορούσε να το φτύσει μετά από λίγο. Κλείστε το στόμα, τοποθετείστε το κεφάλι και το λαιμό του σκύλου στη συνηθισμένη τους θέση και φυσίξτε πάνω στη μύτη του σκύλου ή κάντε ελαφρύ μασάζ πάνω στο λαρύγγι του για να βοηθήσετε την κατάποση. Κάθε μορφή περισπασμού (έπαινος, χάδι, απειλή, κτλ.) θα βοηθήσει το σκύλο σας να καταπιεί. Κάποιοι προτείνουν να εκτοξεύετε λίγο νερό μέσα στο στόμα του με ένα νεροπίστολο, μαλακό μπουκαλάκι ή σύριγγα για να διευκολύνετε επιπλέον την κατάποση και να βοηθήσετε το φάρμακο να κατέβει στον οισοφάγο.

Πώς να δώσετε φάρμακο σε υγρή μορφή:

Κάποια φάρμακα είναι διαθέσιμα σε υγρή μορφή, γι’αυτό, αν θα τα προτιμούσατε, ενημερώστε τον κτηνίατρο σας. Σε τέτοια λοιπόν περίπτωση, τραβήξτε το κάτω χείλος του σκύλου σας μακριά από τα δόντια του για να δημιουργήσετε έτσι μια "τσεπούλα". Με μαλακές κινήσεις, δώστε του μια μικρή ποσότητα απ’το υγρό φάρμακο. Αφήστε το κατοικίδιο να καταπιεί και δώστε του ακόμα λίγο υγρό. Μην εκτοξεύσετε όλο το φάρμακο στο στόμα του με τη μία.

Πώς να εφαρμόσετε Σταγόνες και Αλοιφές για Αυτιά:

Αν θέλετε να βάλετε φάρμακο στα αυτιά του σκύλου σας, πρώτα καθαρίστε τα με τα ειδικά Πανάκια για Αυτιά. Έπειτα, σπρώξτε προς τα πίσω το πτερύγιο του κάθε αυτιού και απαλά τοποθετείστε το στόμιο του σωληναρίου μέσα στο αυτάκι. Αφήστε όσες σταγόνες ή όση αλοιφή σας έχει συστήσει ο κτηνίατρος. Απαλά, κάντε με τα δάχτυλά σας μασάζ στη βάση του αυτιού για να βοηθήσετε το φάρμακο να κατέβει στο κανάλι του αυτιού. Μπορείτε να καθαρίσετε το περιττό φάρμακο με ένα πανάκι.

Πώς να εφαρμόσετε Σταγόνες και Αλοιφές στα Μάτια:

Πριν χρησιμοποιήσετε το φάρμακο, καθαρίστε τις βλεφαρίδες από τις εκροές του ματιού με το ειδικό Πανάκι για Μάτια. Έπειτα, χρησιμοποιήστε τον αντίχειρα και το δείκτη σας για να χωρίσετε τις βλεφαρίδες. Αν ασκήσετε ελαφριά πίεση, θα το καταφέρετε αυτό πιο εύκολα. Με το άλλο σας χέρι, τοποθετείστε το φάρμακο στο μάτι ή στο ροζ ιστό γύρω από το μάτι. Το κατοικίδιό σας θα πεταρίσει τα βλέφαρά του και το φάρμακο θα καλύψει όλη την επιφάνεια του ματιού. Όταν τοποθετείτε το φάρμακο, προσπαθήστε να μη στέκεστε μπροστά στο οπτικό πεδίο του ζώου καθώς το πλησιάζετε και αποφύγετε να ακουμπήσετε το μάτι του με το στόμιο του φαρμάκου.


Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε το σχόλιό σας!

Νέα Άρθρα