2102406230

shipping

ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Όλες οι παραγγελίες εντός Αθηνών στον χώρο σας αυθημερόν χωρίς καμιά επιπλέον επιβάρυνση! Μάθετε Περισσότερα...

Η επιθετικότητα των σκύλων προς τους ανθρώπους

17/07/2014
από pet4u .

Αυτό το άρθρο σας παρουσιάζει τα προληπτικά και εκπαιδευτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να εμποδίσετε το σκύλο ή το κουτάβι σας να αναπτύξει επιθετικές τάσεις προς τους ανθρώπους. Οι ιδιοκτήτες σκύλων οι οποίοι έχουν ήδη παρουσιάσει επικίνδυνη συμπεριφορά προς τους ανθρώπους θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση επαγγελματική βοήθεια. Με την καθοδήγηση ενός έμπειρου ειδικού στη συμπεριφορά των κατοικίδιων, τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν με υπομονή και φροντίδα. Σπάνια ένας σκύλος είναι χωρίς λόγο επιθετικός προς τους ανθρώπους. Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η επιθετικότητα αποτελεί απλά μία απάντηση σε μία αγχωτική κατάσταση. Οι κύριοι λόγοι για επιθετική συμπεριφορά είναι οι ακόλουθοι:

Επιθετικότητα από Φόβο

Η έλλειψη κοινωνικοποίησης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το φόβο ενός σκύλου προς τους αγνώστους ή τύπους ανθρώπων (ηλικιωμένους, νέους, άνδρες, γυναίκες κ.τ.λ.) που δεν έχει ξανασυναντήσει ποτέ πριν. Μια τέτοια γνωριμία λοιπόν μπορεί να του προκαλέσει άγχος και αν βρεθεί σε μία κατάσταση από την οποία δε μπορεί να ξεφύγει αυτός ίσως καταφύγει στη βία. Αν ο σκύλος σας διαπιστώσει μέσω εμπειρίας ότι η επιθετικότητα επιλύει μία στρεσσογόνο κατάσταση, ενισχύεται για εκείνον η επιτυχία αυτής της στρατηγικής. Προτάσεις για την αποφυγή αυτού του είδους της επιθετικότητας είναι οι ακόλουθες:

  • Αφιερώστε χρόνο στην κοινωνικοποίηση του σκύλου σας με όσους περισσότερους τύπους ανθρώπους είναι δυνατό.
  • Όταν συστήνετε το σκύλο σας σε αγνώστους ανθρώπους, ελευθερώστε τον από το λουρί έτσι ώστε να "εξερευνήσει" τη νέα γνωριμία για όση ώρα θελήσει αυτός. Προσφέρετε λιχουδιές και επαινείτε το σκύλο σας κατά τη διάρκεια τέτοιων εμπειριών.
  • Αποφύγετε καταστάσεις κατά τις οποίες ο σκύλος σας μπορεί να αισθανθεί παγιδευμένος χωρίς τρόπο διαφυγής.
  • Επιβλέπετε το σκύλο σας όταν τον συστήνετε και για όση ώρα παίζει με μικρά παιδιά. Να βεβαιώνεστε ότι τα παιδιά δεν πειράζουν ούτε βασανίζουν το σκύλο σας.

Επιθετικότητα για Εδαφικούς λόγους

Όντας απόγονοι των λύκων, οι σκύλοι συχνά διατηρούν έντονο το ένστικτό τους για την υπεράσπιση της περιοχής την οποία θεωρούν δική τους. Η επιθετικότητα για εδαφικούς λόγους συχνά εκδηλώνεται ως επιθετικότητα προς τους ανθρώπους καθώς εμείς είμαστε τα όντα τα οποία πιθανότατα θα εισβάλλουμε σε αυτό που ο σκύλος αντιλαμβάνεται ως δική του περιοχή. Ο σκύλος θα εκδηλώσει επιθετικές τάσεις αν νιώσει απειλή από εκείνον που "παραβιάζει την ιδιοκτησία του". Σε τέτοια λοιπόν περίπτωση, ο πρωταρχικός σκοπός του σκύλου είναι να διώξει την απειλή κυνηγώντας τη μακριά.

Όπως ισχύει και στην επιθετικότητα από φόβο, το κυριότερο προληπτικό μέτρο για αυτού του είδους την επιθετικότητα είναι η πλήρης κοινωνικοποίηση του σκύλου και η εκπαίδευσή του στο να εισπράττει την επίσκεψη ανθρώπων στην περιοχή του ως μία θετική και απολαυστική εμπειρία. Υπάρχουν ορισμένες χρήσιμες τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποφύγετε την επιθετικότητα για εδαφικούς λόγους. Μπορείτε να τις βρείτε στο άρθρο μας "Γιατί ο σκύλος μου μισεί τον ταχυδρόμο;".

Επιθετικότητα για Κυριαρχία

Στην άγρια φύση, οι λύκοι λειτουργούν σε μία αυστηρή ιεραρχική τάξη στην οποία όλα τα μέλη ανήκουν σε μία βαθμίδα της ιεραρχίας και έχουν το ανάλογο κύρος. Το να ανήκει ένα μέλος της φυλής σε υψηλή βαθμίδα συνεπάγεται πλεονεκτήματα όσον αφορά το φαγητό και προτεραιότητα στην τροφή, τις καλύτερες θέσεις για ύπνο και τις ευκαιρίες για ζευγάρωμα. Αυτή η κοινωνική τάξη γενικά εξασφαλίζει την αρμονία μέσα στην αγέλη, μέχρι φυσικά κάποιο μέλος να θελήσει να "ανέβει κατηγορία"!

Ο κατοικίδιος σκύλος μας διατηρεί αρκετά αυτό το φυσικό ένστικτο και τα περισσότερα περιστατικά προβλημάτων στο σπίτι μπορούν συχνά να αποδοθούν στην αστάθεια της ιεραρχικής τάξης. Θυμηθείτε ότι ο σκύλος σας θεωρεί τον εαυτό του μέλος της ίδιας αγέλης με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειά σας. Εάν αντιληφθεί ότι ένα άλλο μέλος είναι πιο αδύναμο από τον ίδιο, θα επιδείξει επιθετική συμπεριφορά ως ένα μέσο για ανάκτηση του ελέγχου και βελτίωση της θέσης του στην ιεραρχία. Είναι απαραίτητο να μάθει ο σκύλος σας να είναι ικανοποιημένος με το να αποτελεί το χαμηλότερο σε ιεραρχία μέλος της αγέλης. Υπάρχουν πολλές συμβουλές για το πώς να πετύχετε αυτό με θετικό τρόπο. Διαβάστε το άρθρο μας "Πώς να γίνετε ο αρχηγός της αγέλης".

Επιθετικότητα για διεκδίκηση τροφής

Η επιθετικότητα για διεκδίκηση της τροφής προκύπτει όταν ένας σκύλος αισθάνεται ότι πρέπει να καταφύγει στην επιθετικότητα για να προστατέψει μία ζωτικής σημασίας πηγή τροφής. Εάν ένας σκύλος ή κουτάβι έχει στερηθεί την τροφή κάποια στιγμή στη ζωή του ή έχει υποχρεωθεί με καβγά να διεκδικήσει τροφή από κοινόχρηστα μπολ για παράδειγμα, ίσως είναι επιρρεπής σε αυτού του είδους την επιθετικότητα. Ορίστε κάποιες συμβουλές για την αποφυγή αυτής:

  • Διδάξτε το σκύλο σας ότι η ύπαρξη ανθρώπων κοντά στο φαγητό του είναι κάτι θετικό. Προσπαθήστε να πλησιάσετε το φαγητό του σκύλου σας ό,σο αυτός τρώει και αφήστε κάποιες "συναρπαστικές" λιχουδιές κοντά στο μπολ του. Επίσης, όταν ο σκύλος σας μασάει ένα κόκκαλο για παράδειγμα, απομακρύνετε τον από αυτό δελεάζοντας τον με ένα ακόμα πιο νόστιμο μεζέ και μετά αφήστε τον να επιστρέψει στο κόκκαλο του. Ο σκύλος σας σύντομα θα αντιληφθεί ότι δε βρίσκεστε εκεί για να του στερήσετε το φαγητό του αλλά για να του προσφέρετε ακόμα πιο απολαυστικές λιχουδιές για να φάει.
  • Ποτέ μην ανταποκρίνεστε στην επιθετικότητα για διεκδίκηση τροφής με επιθετικότητα εκ’μέρους σας, καθώς κάτι τέτοιο θα δίδασκε το σκύλο σας ότι πρέπει να γίνει ακόμα πιο επιθετικός για να σας περάσει το μήνυμά του.

Επιθετικότητα που επιφέρει ο Πόνος

Όταν ένας σκύλος βρίσκεται σε επίπονη κατάσταση ίσως ακούσια προκαλέσουμε σε αυτόν περισσότερο πόνο μετακινώντας τον ή προσπαθώντας να τον βοηθήσουμε. Δεν είναι ασυνήθιστο ένας σκύλος να δαγκώσει σε τέτοιες περιπτώσεις, γι’αυτό θα πρέπει να λάβουμε μεγάλη προσοχή όταν μεταχειριζόμαστε ένα σκύλο που υποφέρει από ασθένεια ή τραυματισμό.

Αυτό το άρθρο πρέπει να θεωρηθεί μια βασική εισαγωγή σε ένα πολύπλοκο θέμα. Ευτυχώς, αυτός είναι ένας τομέας ο οποίος είναι πολύ πιο κατανοητός σήμερα από ότι ήταν περίπου 20 ή 30 χρόνια πριν. Τώρα υπάρχουν αρκετοί συγγραφείς βιβλία των οποίων αναφέρονται σε αυτό το θέμα.

Τέλος, σας προειδοποιούμε! Η επιθετικότητα των σκύλων προς τους ανθρώπους είναι πολύ σοβαρή ιδίως αν περιλαμβάνει τραυματισμό κάποιου ατόμου, εξαιτίας της μεγάλης πιθανότητας νομικής δίωξης η οποία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για εσάς και το σκύλο σας. Εάν ο σκύλος σας επιδεικνύει έντονη επιθετικότητα ή έχει ήδη προκαλέσει τραυματισμό, το να ενημερωθείτε μόνοι σας και να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα έχοντας απλά διαβάσει ένα σχετικό βιβλίο δε μπορεί να αντικαταστήσει την άμεση επαγγελματική βοήθεια.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε το σχόλιό σας!

Νέα Άρθρα