2102406230

shipping

To No1 Online PetShop
Oι παραγγελίες εντός Αθηνών στον χώρο σας αυθημερόν & ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ από 20€ και πάνω! Μάθετε Περισσότερα...

Θα έπρεπε να ευνουχίσω το σκύλο μου;

17/07/2015
από pet4u admn

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων λανθασμένα πιστεύουν ότι ο ευνουχισμός ενός σκύλου είναι η μαγική λύση σε όλα τα προβλήματα συμπεριφοράς του ζώου τους. Έτσι, η απόφαση να ευνουχίσουμε το σκύλο μας είναι συχνά μια λύση απόγνωσης και όχι μία υπεύθυνη και σοβαρή απόφαση βασισμένη σε πιθανά οφέλη.

Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους ευνουχίζουμε το σκύλο μας είναι οι εξής:

  1. Για να αποφύγουμε τυχαίο ζευγάρωμα και επομένως ανεπιθύμητα κουτάβια.
  2. Για να προλάβουμε ασθένειες όπως καρκίνο των όρχεων αλλά και παθήσεις του προστάτη.
  3. Ή/και να αντιμετωπίσουμε προβλήματα συμπεριφοράς.

Αυτό το άρθρο ερευνά κυρίως τις επιπλοκές που έχει στη συμπεριφορά του σκύλου ο ευνουχισμός του και δεν αναφέρεται ούτε στις ιατρικές ούτε στις ηθικές απόψεις που αφορούν σε αυτό το θέμα.

Τί ακριβώς είναι ο ευνουχισμός;

Γνωστός και ως στείρωση, ο ευνουχισμός είναι η χειρουργική διαδικασία η οποία αφαιρεί τις όρχεις του σκύλου. Αυτή είναι μία επέμβαση ρουτίνας η οποία εκτελείται κάτω από γενική αναισθησία και δεν απαιτεί συνήθως διαμονή μιας μέρας στον κτηνίατρο. Ίσως χρειαστούν λίγα ράμματα τα οποία αφαιρούνται μετά από 7-10 μέρες. Τους μη ευνουχισμένους σκύλους ονομάζουμε συχνά "γνήσια αρσενικά".

Λοιπόν, ποιά είναι η σχέση ανάμεσα στον ευνουχισμό και τη συμπεριφορά του σκύλου;

Οι όρχεις είναι υπεύθυνοι είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή τεστοστερόνης. Καθώς οι σκύλοι μεγαλώνουν και κατά τη διάρκεια της εφηβείας (6-18 μήνες), τα επίπεδα των ορμονών αυξάνουν τόσο ώστε τα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του ζώου που σχετίζονται με το φύλο γίνονται πιο εμφανή. Αυτά περιλαμβάνουν την τάση ο σκύλος να καβαλάει, να σηκώνει το πισινό του πόδι και να παρουσιάζει υψηλά επίπεδα επιθετικότητας. Έτσι, το λογικό συμπέρασμα είναι ότι η αφαίρεση των όρχεων μειώνει την παραγωγή τεστοστερόνης και επομένως τη σεξουαλική συμπεριφορά.

Ο ευνουχισμός μειώνει την επιθετικότητα του σκύλου προς τους ανθρώπους;

Απ’όλα τα στοιχεία της συμπεριφοράς ενός σκύλου, η επιθετικότητα είναι εκείνο που μας ανησυχεί περισσότερο. Οι αιτίες γι’αυτή μπορεί να ποικίλουν από σκύλο σε σκύλο. Η κατανόηση αυτών των αιτιών και των συμπτωμάτων της απαιτεί την εμπειρία ενός ειδικού στη συμπεριφορά των σκύλων. Η επιθετικότητα προς τα μέλη της οικογένειας είναι συνήθως η πιο δύσκολη να διευκρινίσουμε. Συχνά, αυτή πηγάζει από την προσπάθεια του σκύλου να κερδίσει μια υψηλή θέση στην ιεραρχία της αγέλης του (η οποία περιλαμβάνει την οικογένεια σας). Αυτή είναι γνωστή ως επιθετικότητα για κυριαρχία και έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό το είδος της επιθετικότητας είναι πιο συνηθισμένη στα "γνήσια αρσενικά" παρά στα ευνουχισμένα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κτηνίατρος σας ή ο ειδικός στη συμπεριφορά ίσως σας συστήσει τον ευνουχισμό ως ένα βήμα της προσπάθειας για την αντιμετώπιση αυτής της επιθετικότητας. Εκείνος επίσης, θα βρει τρόπους σταθεροποίησης της ιεραρχίας στο σπίτι σας. Διαβάστε το σχετικό μας άρθρο Πώς να γίνω αρχηγός της αγέλης;.

Η εδαφική επιθετικότητα είναι συχνά η κύρια αιτία επιθετικότητας προς τους επισκέπτες του σπιτιού σας. Στη φύση, αυτού του είδους επιθετικότητας του σκύλου πηγάζει από την ανάγκη τους να προστατέψουν το ταίρι τους και την τροφή τους. Έτσι, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, ο ευνουχισμός ίσως αποτελεί μέρος του προγράμματος τροποποίησης της συμπεριφοράς του ζώου.

Από την άλλη πλευρά, η αναστάτωση του σκύλου σας σε μία συγκεκριμένη κατάσταση στην επιθετικότητα από φόβο ή άγχος. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτή, αλλά η έλλειψη κοινωνικοποίησης όσο ο σκύλος σας ήταν κουτάβι είναι συνήθως η κύρια αιτία. Και σε αυτή την περίπτωση, ένα πρόγραμμα τροποποίησης συμπεριφοράς θα περιλαμβάνει πιθανότατα τον ευνουχισμό.

Ο ευνουχισμός περιορίζει την επιθετικότητα του σκύλου προς τους άλλους σκύλους;

Η επιθετικότητα ανάμεσα στους σκύλους είναι συνήθως επιθετικότητα φόβου ή κυριαρχίας. Η επιθετικότητα φόβου είναι ίσως αποτέλεσμα προηγούμενης εμπειρίας του σκύλου κατά την οποία δέχτηκε επίθεση ή συμβαίνει όταν αισθάνεται ότι είναι ανίκανος να επιβιώσει από μία συγκεκριμένη κατάσταση. Στη δεύτερη περίπτωση, ο σκύλος είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσει επιθετικότητα φόβου όσο αυτός φοράει λουρί και όχι όταν αυτός είναι ελεύθερος. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο ευνουχισμός, δεν αποτελεί μέρος της επίλυσης της επιθετικότητας του φόβου.

Ο ευνουχισμός συστήνεται ίσως σε περιπτώσεις όπου η επιθετικότητα του σκύλου απευθύνεται προς άλλα αρσενικά και έχει αποκλειστεί της επιθετικότητας από φόβο, καθώς αυτός ίσως μειώσει την επιθυμία της κυριαρχίας και της γενικής επιθετικότητας. Επιπροσθέτως, οι ευνουχισμένοι σκύλοι έχουν τη μυρωδιά του "λιγότερο αρσενικού" και είναι λιγότερο πιθανό να αποτελέσουν στόχο για επιθετικότητα από άλλους σκύλους. Η επιθετικότητα ανάμεσα σε σκύλους αναλύεται στο άρθρο μας "Γιατί ο σκύλος μου είναι επιθετικός προς τους άλλους σκύλους;".

Ο ευνουχισμός σταματάει την τάση του σκύλου να "καβαλάει";

Η τάση του σκύλου να καβαλάει αναλύεται στο άρθρο μας"Γιατί ο σκύλος μου καβαλάει άλλους σκύλους;". Όταν αυτή η συμπεριφορά στοχεύει τα θηλυκά σκυλιά (ή σε ορισμένες περιπτώσεις τα στειρωμένα ζώα) ο ευνουχισμός μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικός. Το να καβαλάει ένας σκύλος ανθρώπους ή αντικείμενα (όπως μαξιλάρια και μεγάλα χνουδωτά ζώα) μπορεί να παρουσιαστεί κυρίως κατά την εφηβεία του ζώου. Αν αυτή η συμπεριφορά συνεχιστεί στην ενηλικίωση, τότε πιθανότατα θα σας συστήσουν ευνουχισμό ως επιτυχημένη λύση. Αν αυτή η τάση του σκύλου να καβαλάει είναι αποτέλεσμα της τάσης του για κυριαρχία, άλλες θεραπείες συμπεριφοράς μπορούν επίσης να ληφθούν υπ’ όψιν.

Ο ευνουχισμός εξαλείφει το μαρκάρισμα με ούρα;

Το άρθρο μας "Μαρκάρισμα με ούρα στο σπίτι" αναλύει αυτή τη συμπεριφορά. Ο ευνουχισμός είναι γνωστό ότι βοηθάει, κυρίως όταν το μαρκάρισμα γίνεται μέσα στο σπίτι. Σε αντίθεση, το μαρκάρισμα με ούρα έξω από το σπίτι γενικά δε θεωρείται επαρκής αιτία για ευνουχισμό.

Υπάρχουν παρενέργειες στη συμπεριφορά εξαιτίας του ευνουχισμού;

Πιστεύεται ότι τα ευνουχισμένα σκυλιά μυρίζουν διαφορετικά και μπορούν να αποτελέσουν στόχο προσοχής από τα άλλα αρσενικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό σε σκύλους που στειρώθηκαν πρόσφατα.

Αντίθετα προς την κοινή πίστη, δεν υπάρχει απόδειξη ότι ο ευνουχισμός προκαλεί σε ένα σκύλο αύξηση του βάρους. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι μετά τον ευνουχισμό μπορεί να έχει αυξημένη όρεξη και να τρώει περισσότερο φαγητό αν αυτό τους παρέχεται. Επομένως, το επιπλέον βάρος προκαλείται συχνά από το πολύ τάισμα του ζώου και όχι από τον ευνουχισμό.

Τέλος, ο ευνουχισμός δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης που παρέχει ο ιδιοκτήτης στο σκύλο του. Στην πραγματικότητα, οι ευνουχισμένοι σκύλοι είναι συχνά πιο συγκεντρωμένοι και έτσι, μαθαίνουν ευκολότερα.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις;

1. Κάποιοι ιδιοκτήτες πιστεύουν ότι αν επιτρέψουν στο σκύλο τους να ζευγαρώσει, θα μειώσουν τυχόν αισθήματα απογοήτευσης εκ’μέρους του και επομένως, θα κατευνάσουν προβλήματα συμπεριφοράς. Αυτό όμως είναι λανθασμένη αντίληψη. Σε πολλές περιπτώσεις, το ζευγάρωμα μπορεί να χειροτερέψει τη συμπεριφορά του σκύλου το ενδιαφέρον του για τα θηλυκά και η αίσθηση του κύρους του αυξάνει επιπλέον.

2. Οι θεραπείες με ορμόνες που συστήνει ο κτηνίατρος μπορεί να είναι ωφέλιμες στην αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς. Αυτές είναι συνήθως σε μορφή χαπιού ή ένεσης και χρησιμοποιούνται σε συνδυαστικά με άλλες τακτικές βελτίωσης συμπεριφοράς. Έτσι οι θεραπείες με ορμόνες μπορούν να καταστούν εξίσου αποτελεσματικές με τον ευνουχισμό.


Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε το σχόλιό σας!

Νέα Άρθρα