2102406230

shipping

To No1 Online PetShop
Oι παραγγελίες εντός Αθηνών στον χώρο σας αυθημερόν & ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ από 20€ και πάνω! Μάθετε Περισσότερα...

Μαρκάρισμα στο σπίτι με ούρα

17/07/2016
από pet4u admn

Γιατί οι σκύλοι μαρκάρουν με ούρα;

Τα μαρκάρισμα με ούρα είναι για ένα σκύλο μία συμπεριφορά εδαφικού, κοινωνικού και σεξουαλικού χαρακτήρα καθώς χρησιμοποιεί τα ούρα του ως ένα ισχυρό, επικοινωνιακό εργαλείο. Πιστεύεται ότι οσμίζοντας τα ούρα άλλων σκύλων, μπορεί να αποκτήσει σημαντικές πληροφορίες για αυτούς, όπως το είδος ή το φύλο τους, το αν μία σκύλα είναι σε περίοδο γονιμοποίησης και πολλές άλλες.

Ο καθορισμός εδάφους που του ανήκει είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ένας αρσενικός σκύλος θα χρησιμοποιήσει τα ούρα του. Αν ρίξουμε μια ματιά στον τρόπο ζωής των άγριων προγόνων του σκύλου, θα κατανοήσουμε αυτή τη συμπεριφορά. Όντας οι ίδιοι μέλη μιας αγέλης, οι άγριοι σκύλοι και λύκοι ζούσαν μέσα σε μία καλά καθορισμένη περιοχή η οποία τους παρείχε όλα τα απαραίτητα εφόδια για τη διαβίωση της αγέλης, όπως φαγητό και ευκαιρίες για ζευγάρωμα. Στην εποχή μας, το μαρκάρισμα με ούρα είναι η μέθοδος με την οποία οι σκύλοι οριοθετούν την περιοχή τους. Έτσι, γίνεται αντιληπτό από τους "εισβολείς" ότι έχουν περάσει τα όρια και ότι για να αποφευχθεί η σύγκρουση, είναι καλή ιδέα να απομακρυνθούν από αυτά.

Οι θηλυκοί σκύλοι παρουσιάζουν επίσης αυτή τη συμπεριφορά αλλά σε μικρότερη έκταση από τους αρσενικούς και για διαφορετικούς λόγους συνήθως. Εκτός από μικρές ποσότητες τεστοστερόνης, οι σκύλες εκκρίνουν επίσης τη δική τους ουρική και κολπικήφερομόνη, το παραυδροξιβενζοϊκό οξύ. Αυτό το χημικό φανερώνει στους αρσενικούς πόσο δεκτικές είναι στο να ζευγαρώσουν και βρίσκεται στη μέγιστη συγκέντρωση του στην κορύφωση της σεξουαλικής πράξης.

Γιατί μαρκάρουν με ούρα στο σπίτι;

Το μαρκάρισμα με ούρα στο σπίτι είναι συνήθως το αποτέλεσμα άγχους προς έναν ή πολλούς παράγοντες μέσα στο σπιτικό περιβάλλον. Ορίστε ορισμένοι από τους πιο συνηθισμένους:

  • Όταν συστήνουμε το σκύλο μας στο νέο μας μωρό ή σε έναν άγνωστο καλεσμένο.
  • Όταν του συστήνουμε έναν άγνωστο σκύλο ή όταν ένας καινούργιος σκύλος προστίθεται στην οικογένειά μας.
  • Όταν ο σκύλος μας αποκτά για πρώτη φορά πρόσβαση σε μία περιοχή στην οποία δεν του επιτρεπόταν η είσοδος πριν.
  • Όταν αντικείμενα (όπως ένα ρούχο) τα οποία έχουν τη μυρωδιά άλλων σκύλων εισέρχονται στο σπίτι.
  • Όταν η ιεραρχία μέσα στην "αγέλη" είναι ασταθής και έτσι ο σκύλος θέλοντας να βελτιώσει τη θέση του στη ιεραρχία μαρκάρει με τα ούρα του αντικείμενα για να κατοχυρώσει έτσι την κτήση τους.

Πώς μπορώ να σταματήσω το μαρκάρισμα με ούρα του σκύλου μου;

Η θεραπεία για το μαρκάρισμα με ούρα που θα εφαρμόσετε εξαρτάται από το τί ακριβώς προκαλεί αυτή τη συμπεριφορά. Έτσι, οι μέθοδοι εξάλειψης του φαινομένου μπορούν να ποικίλουν από την ανάκτηση της κυριαρχίας από τον άνθρωπο έως την παροχή βοήθειας στο σκύλο μας για την αντιμετώπιση συνθηκών που δημιουργούν σε αυτόν αρνητικά συναισθήματα. Γι’αυτό σας συστήνουμε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια έτσι ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο για το σκύλο σας επανορθωτικό πρόγραμμα.

Έχει παρατηρηθεί ότι κάποιοι σκύλοι σταμάτησαν ή ελάττωσαν αυτή τη συμπεριφορά όταν στειρώθηκαν και κυρίως όταν αυτό πραγματοποιήθηκε στα πρώτα στάδια της ζωής τους. Αν είστε εναντίον της στείρωσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη χημική στείρωση για να διαπιστώσετε με αξιοπιστία αν μία κανονική στείρωση θα ήταν επιτυχής για το σκύλο σας. Μπορείτε να ζητήσετε τη γνώμη του κτηνιάτρου σας πάνω σε αυτό το θέμα.

Εναλλακτικά, σας προσφέρουμε κάποιες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το μαρκάρισμα με ούρα του σκύλου σας μέσα στο σπίτι:

  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει πλήρως κάθε περιοχή την οποία έχει μαρκάρει ο σκύλος με ούρα με ένα καθαριστικό που δεν περιέχει αμμωνία (όπως είναι το FormulaHDisinfectant) και ότι την έχετε ψεκάσει με ένα σπρέι κατάλληλο για εξολόθρευση οσμών. Το να προσπαθείτε να καλύψετε τη μυρωδιά των ούρων με αρώματα ή αποσμητικά χώρου ΔΕΝ είναι αποτελεσματικό.
  • Επαινείτε το σκύλο σας όταν ουρεί στα σωστά σημεία (π.χ. έξω από το σπίτι).
  • Αν είναι δυνατό, κρατάτε τους άγνωστους σκύλους μακριά από το σπίτι σας.
  • Οι σκύλοι συχνά μαρκάρουν με ούρα πάνω από σημεία τα οποία έχουν μαρκάρει πριν από αυτούς άλλοι σκύλοι. Ο GwenBohnenkamp (διάσημος συγγραφέας) προτείνει έναν τρόπο να ενθαρρύνουμε το μαρκάρισμα έξω από το σπίτι, και όχι μέσα σε αυτό, χρησιμοποιώντας την εξής τεχνική: βουτάμε λίγες μπουκιές βαμβάκι με ούρα από κάποιο άλλο σκύλο. Κολλάμε τις μπουκιές σε ένα στύλο στον κήπο μας και επαινούμε το σκύλο μας όταν μαρκάρει πάνω από αυτές. "Μα, πού θα βρούμε τα ούρα ξένου σκύλου" θα αναρωτηθείτε; Λοιπόν, αυτό το ζήτημα θα το αφήσουμε σε εσάς να το επιλύσετε. Αν θεωρείτε το πρόβλημα με το σκύλο σας είναι σοβαρό και είστε πολύ αποφασισμένοι να το επιλύσετε, τότε σίγουρα θα τα καταφέρετε!
  • Αντίθετα με τα λάθη που γίνονται εκ’μέρους του σκύλου σας κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του στο πού να πηγαίνει τουαλέτα, ο σκύλος σας πρέπει να τιμωρείται όταν χρησιμοποιεί τα ούρα του για μαρκάρισμα. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει μόνο αν τον πιάσετε επ’ αυτοφόρω και όχι λίγα δευτερόλεπτα αργότερα. Μόλις πάει να μαρκάρει μέσα στο σπίτι, ξαφνιάστε τον με ένα δυνατό "ΌΧΙ, βγες έξω" και κυνηγήστε τον να πάει έξω στον κήπο για παράδειγμα. Συνεχίστε να τον παρατηρείτε και μόλις ουρήσει έξω, επαινέστε τον θερμά.


Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε το σχόλιό σας!

Νέα Άρθρα