2102406230

shipping

ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Όλες οι παραγγελίες εντός Αθηνών στον χώρο σας αυθημερόν χωρίς καμιά επιπλέον επιβάρυνση! Μάθετε Περισσότερα...

Τί είναι η Εκπαίδευση με το Κλικερ;

17/07/2015
από pet4u .

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΛΙΚΕΡ;

Κάποιοι λένε ότι η χρήση τουκλίκερ είναι μια από τις πιο σημαντικές προόδους όσον αφορά την εκπαίδευση των σκύλων τα τελευταία χρόνια. Εμπνευσμένη από την εκπαίδευση των δελφινιών, η ιδέα πίσω από αυτή την τεχνική είναι ότι οι σκύλοι πολύ καλύτερα καταλαβαίνουν τί ζητάμε από αυτούς εάν καταφέρουμε να τους το επισημάνουμε ακριβώς τη στιγμή που εκτελούν την επιθυμητή πράξη.

Εδώ έγκειται η αξία του κλίκερ. Η στιγμή κατά την οποία ο ήχος παράγεται από αυτή τη συσκευή σηματοδοτεί την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής άσκησης.

Τί είναι το κλίκερ;

Ίσως έχετε σχηματίσει στο μυαλό σας την εικόνα ενός τρομερού εργαλείου και έτσι απογοητευτείτε όταν τελικά πάρετε στα χέρια σας ένα κλίκερ καθώς τα περισσότερα από αυτά μοιάζουν με παιχνιδάκια που κερδίσαμε στα γαριδάκια! Το κλίκερ είναι μία μικρή, συνήθως πλαστική συσκευή με ένα μεταλλικό έλασμα, το οποίο όταν το πατάμε και επανέρχεται στη θέση του, παράγει έναν ήχο "κλικ".

Ποία είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης του κλίκερ;

Το κλίκερ είναι, συγκριτικά με τον προφορικό λόγο, μια γρηγορότερη και πιο ασφαλής μέθοδος μετάδοσης στο σκύλο μας του μηνύματος ότι η συμπεριφορά του είναι σωστή. Οι σκύλοι αγαπάνε αυτού του είδους την εκπαίδευση καθώς είναι εντελώς θετική και βασίζεται στην ανταμοιβή.

Με το πέρασμα του χρόνου θα δείτε ότι ο σκύλος σας θα πειραματίζεται, μετά θα περιμένει να ακούσει το κλικ, θα πειραματίζεται ξανά, μέχρι να το ξανακούσει. Οι σκύλοι απολαμβάνουν αυτή την τεχνική εκπαίδευσης καθώς είναι πολύ ενδιαφέρουσα γι’αυτούς και ενθαρρύνει τη συνεργασία ανθρώπου-σκύλου χωρίς άγχος, γι’αυτό άλλωστε επιλέγεται συχνά να χρησιμοποιηθεί στην εκπαίδευση κακοποιημένων σκύλων που βρίσκονται σε καταφύγια.

Πώς να ξεκινήσω;

Όλα ακούγονται πολύ απλά, σωστά; Λοιπόν, χρειάζεται λίγη εξάσκηση, γι’αυτό ορίστε κάποιες συμβουλές:

  • Πατήστε το κλίκερ ακριβώς τη στιγμή που ο σκύλος σας επιδεικνύει τη σωστή συμπεριφορά (όχι 2-3 δευτερόλεπτα αργότερα).
  • Ενισχύστε τη χρήση του κλίκερ και με άλλες θετικές τεχνικές, όπως μία λιχουδιά (κατά προτίμηση μία μαλακή λιχουδιά η οποία μπορεί να καταναλωθεί από το σκύλο χωρίς ιδιαίτερο μάσημα και έτσι χωρίς να αποσπάται η προσοχή του). Κάντε το διάστημα ανάμεσα στο άκουσμα του κλικ και την προσφορά της λιχουδιάς να ποικίλει.
  • Ξεκινήστε νέες ασκήσεις διαιρεμένες σε μικρά βήματα, πατώντας το κλικ και επιβραβεύοντας κάθε βήμα, μέχρι που ο σκύλος σας να καταφέρει να εκτελέσει όλη την άσκηση σε μία προσπάθεια μόνο.
  • Μην επιπλήττετε το σκύλο σας όταν κάνει κάποιο λάθος. Δώστε του χρόνο να πειραματιστεί και να βγάλει μόνος του νόημα για το τί συμβαίνει.
  • Ακούγεται περίεργο, αλλά μη χαϊδεύετε το σκύλο σας κατά τη διάρκεια της άσκησης καθώς το άγγιγμα σας θα του αποσπάσει την προσοχή από αυτή.
  • Προσπαθήστε το κλίκερ να μην είναι ορατό από το σκύλο σας. Θέλετε ο σκύλος σας να ενδιαφερθεί για τον ήχο, όχι για το κλίκερ το ίδιο ως αντικείμενο!
  • Να είστε υπομονετικοί! Η άσκηση θα απαιτήσει αρκετές επαναλήψεις. Σταματήστε όμως την εκπαίδευση με το κλίκερ, πριν ο σκύλος σας χάσει το ενδιαφέρον του προς αυτή.

Δώστε μου ένα παράδειγμα!

Όταν ξεκινάτε μια καινούργια άσκηση, ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιείτε το κλίκερ είναι να δελεάσετε το σκύλο σας (συνήθως με μία λιχουδιά) και μετά να "κλικάρετε" όταν έχει ολοκληρώσει την άσκηση επιτυχώς.

Εντάξει, ας διδάξουμε στο σκύλο μας να ΚΑΘΕΤΑΙ!

Τραβάμε την προσοχή του σκύλου μας. Χρησιμοποιώντας μία λιχουδιά ως δέλεαρ, λέμε στο σκύλο μας να καθίσει, σηκώνοντας με αργή κίνηση τη λιχουδιά πάνω από το κεφάλι του. Μόλις αυτός καθίσει, πατάμε το κλίκερ και μετά από λίγα δευτερόλεπτα, προσφέρουμε στο σκύλο μας τη λιχουδιά ως ανταμοιβή.

Το επόμενο βήμα, όταν ο σκύλος μας θα έχει φτάσει πια στο σημείο να κάθεται εντός 5 δευτερολέπτων από όταν του έχουμε δείξει τη λιχουδιά, είναι να του υποδείξουμε το σύνθημα το οποίο σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να είναι ΚΑΘΙΣΕ! Ίσως χρειαστεί αρκετές επαναλήψεις πριν ο σκύλος μας συσχετίσει αυτή την λέξη-κλειδί με το να κάθεται. Ο σκοπός μας είναι στο τέλος, το σύνθημα και όχι το κλίκερ ή η λιχουδιά να πυροδοτεί την προσταγή.


Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε το σχόλιό σας!

Νέα Άρθρα